Prošlo je mnogo godina od vremena Babilona gdje je gotovo svaki stanovnik imao svoj žig, vremena Rimljana koji su nosili prstene pečatnjake, vremena srednjeg vijeka kada je žig postao potvrda vjerodostojnosti određenog pravnog čina u dokumentu, te od vremena kada su robovi i zatvorenici bili žigosani zbog svog podrijetla ili grijeha.

Danas žig možete naći u raznim oblicima i bojama, a služi samo u dobre svrhe, točnije za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba u gospodarskom prometu. Ipak, najromantičniji, ali svakako i najozbiljniji medu njima je – suhi žig. On može prikazivati ime, logotip, amblem ili neko drugo obilježje proizvoda, ali svaki mora biti drugačiji od drugih.

Suhi žig se na papir prenosi pomoću posebnih klješta koja u svojim čeljustima imaju izgravirane pločice s logotipom, te pritiskom na papir ostavljaju reljefni otisak. Taj otisak je dugovječan i ne može se izbrisati, a najčešče ga možete susresti na dokumentima koje dobijete kod bilježnika ili arhitekta, na diplomama i sličnim dugovječnim papirima.

Današnja tehnologija proizašla je iz metode u sklopu koje se koristio vosak i to crveni. To vam je sigurno poznato sa dokumenata koje ste vidjeli u muzeju ili iz filmskih scena u kojima kraljevi kapaju crveni vosak na važna pisma i zatim na vosak pritišću svoj prsten pečatnjak, prsten koji je nosio njihov znak (poput potpisa) i označavao je tko je pošiljatelj poruke ili pošiljke.

Taj žig ujedno je bio garancija da je poruka do primatelja stigla bez da su je vidjele treće oči.

Žig se u većini zemalja stječe registracijom na temelju ispitivanja koje obavlja odgovarajuće nadležno tijelo, a u Republici Hrvatskoj je to Državni zavod za intelektualno vlasništvo.

Žig osigurava vlasniku isključivo pravo na stavljanje u promet proizvoda i/ili usluga obilježenih njime.

Suhi žig možete naći i u GIT-ovoj pondi, a naručiti ga možete preko našeg webshopa ili u knjižari kraj Starog grada. 

Dostupne veličina otiska su promjer do 41 mm i do 51 mm.