Žig za vosak s grbom Republike Hrvatske – Ø25 mm

60.00 

Žigovi za vosak s grbom Republike Hrvatske su okruglog oblika. Koriste ga upravna tijela, njihovi upravni odjeli i stručne služe koji su ovlašteni za njegovo. Žig mora sadržavati naziv i grb Republike Hrvatske te naziv upravnog tijela.

 

Opis

Žig za vosak s grbom Republike Hrvatske – Ø25 mm

Žig za vosak s grbom Republike Hrvatske koriste upravna tijela, njihovi upravni odjeli i stručne služe koji su ovlašteni za njegovo korištenje “Zakonom o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske”. Ministarstvo pravosuđa i uprave mora dati odobrenje upravnim tijelima i pravnim osobama s javnim ovlastima kako bi se pečat mogao izraditi. Žig za vosak služi za otiskivanje papira ili druge podloge. Prilikom upotrebe žiga potrebno je voditi evidenciju njegove upotrebe.

Tko koristi žig i pečat s grbom Republike Hrvatske?

 1. Predsjednik
 2. Ured predsjednika
 3. Sabor
 4. Vlada
 5. Tijela državne uprave
 6. Sudovi
 7. Druga tijela državne vlasti
 8. Ustavni sud
 9. Oružane snage
 10. Javni bilježnici
 11. Pučki pravobranitelj
 12. Tijela jedinica lokalne uprave i samouprave (i njihovi upravni odjeli, ostala upravna tijela i stručne službe)
 13. Pravne osobe koje imaju javne ovlasti

Izgled

Žigovi za vosak koji sadrže grb Republike Hrvatske su okruglog oblika veličine su 38 milimetara.  Na pečatu ili žigu, mora se nalaziti naziv i grb Republike Hrvatske te  naziv  i sjedište tijela ili pravne osobe koje imaju javne ovlasti. U središnjem dijelu nalazi se grb Republike Hrvatske, a ostatak sadržaj u koncentričnim krugovima oko njega. U sadržaju se mora nalaziti veći i deblji font za naziv “Republika Hrvatska” kako bi se istaknuo od ostatka sadržaja. Tekst mora biti napisan latiničnim pismom i hrvatskim jezikom, a u posebnim slučajevima propisanima zakonom i pravilnicima na jeziku i pismu nacionalne ili etičke manjine ili zajednice.

Veličina pečata

Propisana veličina pečata je 38 milimetara. U posebnim slučajevima veličina pečata i žiga može biti 25 ili 18 milimetara i to samo ako je propisana veličina neprikladna ili neiskoristiva. Samo Veličinu pečata od 30 milimetara može i smije upotrebljavati Zavod za platni promet Republike Hrvatske.

 • Promjer žiga za vosak: Ø25 mm

Izrada žiga

Žig za vosak ima drvenu dršku i pločicu od mesinga koja se gravira. Mesing se obrađuje CNC tehnologijom koja omogućuje vrhunsku preciznost prilikom izrade i obrade materijala.

NAPOMENA!

Ukoliko se pečat šalje na Vašu adresu dostavnom službom, molimo Vas da nas kontaktirate na telefon (042 / 211 – 877) ili na e-mail laser@git.hr zbog potrebe dobivanja punomoći i pravila preuzimanja pečata.

Informativni linkovi:

ZAKON O PEČATIMA I ŽIGOVIMA S GRBOM REPUBLIKE HRVATSKE

Zahtjev za davanje odobrenja za izradu pečata i/ili žiga s grbom Republike Hrvatske

Napomena! Za narudžbe u iznosu većem od 67 € dostava je besplatna.

Naslov

Go to Top