Planinarski žig, planinarski pečat, planinarski štambilj

Planinarska obilaznica, staza ili transverzala je skup planinarskih vrhova odnosno odredišta povezanih u smislenu cjelinu. Planinarske staze su u pravilu putovi, spletovi putova, skup međusobno nepovezanih točaka u planinama ili pak planinarsko natjecanje bez određenih točaka, ali s nekim drugim uvjetima obilaska.

Obilaznica u riječniku znači prometnica koja obilazi naselje ili u prometu opterećeno mjesto, omogućuje brže odvijanje prometa i povećava propusnu moć glavne prometnice, stoga je primjerenije koristiti riječ planinarska staza.

Primjer pečata planinarskog društva

Veliki broj zaljubljenika u prirodu i planine ima prikladan dnevnik ili karton za utiskivanje žigova planine na kontrolnim točkama, jer se obilazak se potvrđuje otiscima žigova smještenih na kontrolnim točkama. Planinarski žigovi se najčešće otiskuju u dnevnik planinara ili karton transverzale.

Kontrolne točke su određena planinarska odredišta koja posjetitelj treba posjetiti i žigom obilježiti svoj posjet ili ako na odredištu nema jastučića s tintom za žigove, a nije ponio svoju tintu, kao dokaz može koristiti fotografiju ispred prepoznatljiva obilježja kontrolne točke.

Na planinarskim ciljevima, koji su u pravilu kontrolne točke nekih planinarskih staza, nalaze se kutije u kojima su upisna knjiga i gumeni planinarski žigovi. Na nekim mjestima se nalaze i uzidani metalni žigovi. Često se u kutijama nalaze jastučići s bojom za žig, no kako se jastučići brzo osuše, najbolje je ponijeti vlastiti jastučić s tintom. Jastučić je najbolje natopiti s tintom za metalne žigove jer je dugotrajnija od uobičajene tinte za gumene žigove.

Ako želite da se otisak brzo osuši prilikom utiskivanja koristite brzosušeću tintu. Mana ove tinte je da brzo stvrdne jastučić, ali on se i dalje može koristiti.

Sakupljanjem žigova u planinarske dnevnike planinar dobiva simbolične nagrade u obliku znački koje služe kao uspomena ili za pohvalu pred drugim planinarima. Nepotrebno je naglasiti da svaki otisnuti žig u planinarski dnevnik podsjeća planinara na iskustva i događanja povezana s usponom na taj vrh.

planinarski žig

Primjeri planinarskih žigova s vrhova

 

Zatražite ponudu

Popunite formu ispod i poslat ćemo Vam ponudu za tražene stavke