Kao što smo vam već pisali, ako želite osigurati sadržaj svog pisma, dodati poseban starinski štih svojim pozivnicama za vjenčanje ili posebnim otiskom osigurati kvalitetu svog proizvoda, pečat za vosak prava je stvar za vas!

Odlučili ste pozivnice za svoje vjenčanje dodatno obogatiti otiskom pečata za vosak? Odredili ste motiv koji želite na otisku, odradili narudžbu, odabrali boju voska i paket je stigao na vašu adresu… A što sada?

Ako koristite neki od naših pečata za vosak po prvi puta, razumljivo je da imate pitanja.

Donosimo vam nekoliko trikova kako svladati postupak i kako će vam otisci biti jasni i točno onakvi kakve ste zamislili!

Sam proces pečaćenja voskom sastoji se od tri koraka:

1. otapanje voska i kapanje istog na područje na kojem želite otisak
2. pritisak pečata, odnosno njegove dekorativne površine u vrući vosak
3. pauza od nekoliko trenutaka – dopustite da se pečat “odmara” nekoliko sekundi kako bi vosak, odnosno otisak očvrsnuo

Otapanje voska može se provesti na više različitih načina, od direktnog otapanja iznad plamena svijeće, otapanja voska u žlici za vosak, do otapanja voska u pištolju za lijepljenje kako bi usmjerili i “pucali” točno tamo gdje želite!

Vosak za toplo pečaćenje – Naručite ovdje…

Standardni vosak za toplo pečaćenje dolazi u obliku štapića, a jedan štapić dovoljan je za cca 5 otisaka (ovisno o tome koliko debelo nakapate vosak). Ideja je da vosak otopite direktno na plamenu svijeće i “nakapate” ga na područje gdje želite otisak pečata.

Zapalite svijeću i približite štapiću te pričekajte da se vosak počne topiti. Štapić pridržavajte u kutu od 20 stupnjeva iznad područja na kojem želite otisak, te pričekajte da nakapa dovoljno voska za cijeli otisak vašeg pečata (ovisno o dimenzijama samog pečata).

Kada je “lokvica” voska dovoljno velika pritisnite svoj pečat na nju. Ostavite da odstoji nekoliko trenutaka (10 sekundi) kako bi se vosak ohladio i otisak ispao savršeno.

Maknite svoj pečat i uživajte u otisku!

\

Žlica za vosak

Žlica za vosak uvelike pojednostavljuje proces samog otapanja voska. U nju stavite nekoliko komadića voska i držite je iznad plamena dok se vosak ne otopi. Nakon toga vosak prelijete na područje na kojem želite otisak (Uskoro i u našoj ponudi!).

Pištolj za vosak

Otapanje voska pomoću pištolja za vosak je izuzetno jednostavno i fleksibilno. Ne treba vam svijeća ni plamen, samo pištolj i štapić voska iz kojeg možete dobiti između 10 i 15 otisaka (ovisno o tome koliko debelo nakapate vosak).

Posebno je pogodno u situacijama kada trebate odraditi veći broj pečaćenja. Idealan je za pečaćenje pozivnica ili brtvljenje boce vina. Za pištolj vam treba vosak za pečaćenje posebnih dimenzija koji stane u svaki standardni pečat za ljepilo (Uskoro i u našoj ponudi!).

Vosak za hladno pečaćenje – Naručite ovdje…

Ako vam se ne “igra s vatrom”, možete isprobati pečaćenje pomoću voska za hladno pečaćenje! Vosak za hladno pečaćenje je najsličniji plastelinu, te mu je za “otapanje” dovoljna temperatura tijela.

Dolazi također u obliku štapića kojeg možete odrezati na željenu debljinu, te aplicirati na područje gdje želite otisak. Vosak s vremenom malo očvrsne, ali uvijek ostaje donekle mekan (najčešće ga koristi policija za pečaćenje npr. poslovnih prostora i ako se vosak dira tada se otisak pečata iskrivi).

Preko voska tada pritisnete pečat sa željenim otiskom.

TIPS&TRICKS:

Savjet 1 Prije pečaćenja vaših pozivnica isprobajte cijeli proces s voskom nekoliko puta na običnom papiru.
Savjet 2 Ako voskom pečatite kuvertu, prvo kapnite nekoliko kapi voska ispod otvora kuverte i pritisnite, pa zatim nakapajte ostatak za otisak. Tako ćete još jače pričvrstiti samu kuvertu.
Savjet 3 Prije otiskivanja svoj pečat za vosak držite na ledu ili pritisnite na vlažnu spužvu. Time ćete izbjeći lijepljenje ostataka voska na vaš pečat.
Savjet 4 Prije otiskivanja budite sigurni da je dizajn pečata dobro okrenut, odnosno da ne otisnete otisak naopačke.
Savjet 5 Ako je na vašem pečatu ostalo voska koji vam otežava rad, jednostavno ga odstranite acetonom.
Savjet 6 Ako je vaš štapić „pri kraju“ i ne možete ga otopiti iznad plamena bez da ne opečete prste, stavite ostatke u žlicu i nju zagrijte plamenom svijeće ili upaljača. Nakon što se vosak rastopi u žlici samo ga nakapajte direktno na područje na kojem želite otisak.
Savjet 7 Ne igrajte se s vatrom. Pošto koristite otvoren plamen pripazite da ne zahvatite zapaljive materijale. Uz to, pripazite i na prste! Naime, vosak je nakon pečatiranja još nekoliko sekundi vruć, stoga pričekajte prije nego što približite prste.